1 Kasım 2007 Perşembe

Öğretimde Teknolojik Yeterlikler

ÖĞRETİMDE TEKNOLOJİK YETERLİKLER

Öğretmen yeterlilikleri teknolojik olarak incelendiğinde her şey yolundaymış sanki sorun yokmuş gibi görünse de bence uygulamada büyük bir sorun vardır. Öğretmenler her ne kadar öğretmen yeterliliklerini biliyoruz deseler de pek bildiklerini zannetmiyorum. Özellikle uzun süredir görev yapan kendisini geliştirmeyen öğretmenler teknolojik uygulama yaparken sorun yaşamaktadırlar.Bunun için MEB’in hizmet içi eğitim vermesi gerekiyor.Gerçi verdiğini söylese de yetersiz kaldığına inanmaktayım.Daha fazla zaman harcanıp öğretmenler bir öğrenci gibi güdülendirilmeli istekli hale getirilmelidir.
Teknolojik olarak öğretim öğrenci merkezli öğrenmeyi ve bireyselleştirilmiş öğretimi desteklemektedir. Bu öğretimi gerçekleştirmek sadece planlarda kalmamalı uygulamada da görülmedir. Bunun için öğretmen kendisini geliştirmeli teknolojiden uzak kalmamalıdır.Teknolojiyle ilgilenirken bu işi zorunluluktan değil, istediği için öğrenmeye çalışmalıdır.Zaten diğer türlü iyi bir verim sağlanamaz.Belli bir zamandır öğretmenlik yapan öğretmenlerimizde bu konuda yeterince verim alamamamızın sebebi de öğretmenlerimizin teknolojiye karşı ön yargılarıdır denilebilir. Öğretmenlerimizin ön yargılarını yıkmalı onları bilgilendirmemiz gerekmektedir.
Diğer bir konu bence öğretmenlerin teknolojik imkanları uygulayabilecekleri ortamları hazırlayabilmesi ve okulun bu teknolojik imkanları sağlamasıdır. Çoğu bilgisayar öğretmeni var ki gittiği okulda bir bilgisayar bile yok.Bu öğretmenden ane beklenebilir ki. Öğretmen yeterliliklerinin çoğuna ulaşmış olsa bile elinden gelebilecek bir şey yok.Bu da eğitimimizde ki çarpıklık ortaya çıkarmaktadır.Bunun için herkes üzerine düşen görevi yapmalı.Eğer öğretmenlerimizden teknolojiden yararlanılarak ders anlatımını istiyorlarsa buna imkan vermeli sadece yeterliliklerde göstermemeli uygulanmalıdır.
Öğretmen öğretmeyi bir iş olarak bakmamalı,aldığı sorumluluğun farkında olmalıdır. Bilinmelidir ki her insan öğretmenlerimizin elinden geçmektedir. Bunun için öğretmen eğitimine önem verilmeli insan psikolojisinden anlamaları sağlanmalıdır.

Neslihan ŞENTÜRK
040623018

Hiç yorum yok: